Eskarin syyskuu on ollut hyvin fyysinen. Olemme päässeet uiskentelemaan uimakouluun, pyöräilemään, havainnoineet karkeamotoriikkaa piilotehtävien avulla, retkeilleet, osallistuneet siisti biitsi-projektiin ja aloittaneet Päivikin sadusta näytelmä projektia.
Lapset ovat toistensa parhaita opettajia ja motivoijia. Tämä näkyy parhaiten silloin kun harjoittelemme asioita, jotka vaativat rohkeutta ja pitkäjänteisyyttä. Yhdessä tekemisen ilo ja ryhmän henki saa aremmatkin lapset ylittämään itsensä.
Uimakoulussa tämä näkyy varsin selvästi. Hyppy altaaseen tai kasvojen laittaminen veden alle voi tuntua tosi jännittävältä, jos vesi elementtinä ei ole tuttu. Uimakoulun tärkein tavoite on että vesi tulee elementtinä tutuksi ja lapset oppivat liikkumaan siinä. Uinti on samanlainen motorinen taito, kun pyöräily tai luistelu, sen oppii harjoittelemalla ja kun valmiudet ovat hallinnassa. Kellumiset ja liukumiset ovat tärkeää harjoittelua uimataitoa varten. Hypyt taitavat olla lasten suosikki, mutta kyllä sukellukset tulevat hyvänä kakkosena!
Suurin osa esikoululaisista osaa pyöräillä jo ilman apupyöriä. Järjestimme pienen pyöräilypäivän mikä yllätti ainakin minut. Suurin osa pyöräili todella taitavasti ja he halusivat lähetä pitemmälle pyöräretkelle. Tietenkin me lähdimme, koska lapset halusivat!
Turvallinen reitti läheiseen leikkipuistoon, joka oli ollut lasten toive retkipaikkana jo viime vuonna. Olihan se aika hieno juttu.
Laadukkaan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen tae, on jatkuva havainnointi. Mitä lapset jo osaavat ja mitkä ovat niitä taitoja, joita on vielä hyvä harjoitella? Millä tavoin motivoin lasta harjoittelemaan? Mikä on kenellekin lapselle ominaisin tapa oppia? Tätä me aikuiset teemme ja pohdimme päivittäin, mutta joskus on hyvä käyttää apuna myös erinaisia työkaluja. Piilo-työkalu on kehitetty motoristen taitojen kehittämiseen ja seurantaan. Se miksi meillä havainnoidaan erityisesti motorisia taitoja, johtuu siitä, että motoriset taidot luovat pohjan kaikelle oppimiselle. Monien tutkimuksien mukaan motorinen kömpelyys näkyy hienomotoriikassa, oppimisen taidoissa ja jopa sosiaalisissa ja vuorovaikutussuhteissa.
Siisti-biitsi on rantojen siivousohjelma, jota koordinoin Pidä saaristo siistinä Ry. Meiltä vilskeestä siihen osallistui eskarit ja viskarit. Saimme loistavan infon ja välineet ja ei kun töihin. Tämä kaikki herättikin lapsissa paljon kysymyksiä ja ajatuksia. Tämä projekti saa varmasti keväällä jatkoa. Uskon että tämän tyyppisellä toiminnalla opetamme myös lapsille miten voimme pitää luontomme puhtaanne. Hyvää arvokasvatusta.
https://www.siistibiitsi.fi/siistibiitsi/
Aloitin elokuussa lukemaan Aili Somersalon huikean hienoa satua Päivikin tarina. Satu onkin varsinainen keräily harvinaisuus jonka onnistuin löytämään viime talvena antikvariaatista. Satu on vilskeen väelle tutun Mestaritontun tarinan ensimmäinen osa joka ei ole saanut yhtä suurta julkisuutta kun Mestaritontun tarina. Päivikin tarina upposi kuitenkin eskarilasiin hyvin ja niinpä päätimme tehdä siitä yhdessä koko vilskeen väelle esityksen.
Nyt on luettu satu, lapset ovat sen jälkeen muistelleet ja kertoneet sen omin sanoin. Tällä hetkellä työstämme asuja ja rekvisiittaa sekä lavasteita näytelmäämme. Pian on ensi-ilta vilskeen väelle ja sitten myöhemmin syksyllä esitys myös vanhemmille.
Saapas nähdä mitä kivaa syksy vielä tuo tullessaan. Ei meiltä ainakaan lopu hauskat ideat ja niiden toteuttajat.
Henna