Säkkärä-Väkkäröiden syksyn kuulumiset

Ensilumi peitti maan ja joulukuu perinteisine puuhineen ja salaisuuksineen häämöttää jo edessä. Nyt on hyvä aika katsoa hetki taaksepäin ja muistella mennyttä syksyä:

Säkkärä-Väkkäröiden viikkojen perusrunko pysyi koko syksyn samana: maanantaisin ja perjantaisin osallistuimme koko talon yhteiseen toimintaan, kuten aamupiireihin ja leikkipajoihin, Pikku Papun orkesterin konserttiin, Syysjuhliin ja Mestaritonttuiluun. Tiistaisin ja torstaisin meillä oli pienryhmissä Veo Helin tunnekerho sekä Anun ja Petran Liikkari. Keskiviikkoisin kävimme koko ryhmä eväs-metsäretkillä lähimaastossa. 

Kielten rikasta maailmaa tutkittiin laulujen ja lorujen kautta. Perinteisen lorupussin lisäksi käytössä oli erilaisia lapsille suunnattuja korttipakkoja mm. rentoutumiseen. Päivittäin lepohetkillä luettiin tai kuunneltiin satuja, suosikiksi nousi Mimmi Lehmä. Omaehtoiselle kirjojen katselulle ja lukemiselle yhdessä aikuisen kanssa oli aikaa joka päivä. Kielen kehitys on osa vuorovaikutustaitoja ja Säkkärä-Väkkäröissä harjoiteltiinkin arjen toiminnan lomassa tärkeitä sanoja, kuten saisinko, auttaisitko, kiitos, ole hyvä ja anteeksi.

Ilmaisun moniin muotoihin tutustuttiin omissa ja koko talon yhteisissä aamupiireissä, Mestaritonttu-projektissa, tunnekerhoissa sekä Tutkarissa ohjatuissa ja omaehtoisissa taideprojekteissa. Omissa piireissä harjoiteltiin kertomisen ja kuuntelun taitoa. Mitä teit viikonloppuna? Mikä oli tänään mukavinta? Mitä haluaisit tehdä ensi viikolla? Mestaritontun seikkailujen myötä päästiin näkemään monenlaisia teatteriesityksiä. Lapsille on tärkeää nähdä tutut aikuiset myös muissa rooleissa: "Hei! Mä tiedän et se oli Kalervo!". Tunnekerhoissa Heli ja lapset ehtivät käydä syksyn aikana läpi monta tunnetta ja kerhoissa oli tilaa ilmentää näitä tunteita monin tavoin, kuten liikkuen ja maalaten. Miltä näyttää vihainen hyppy? Entä iloinen? Missä kohtaa kehoa jännitys tuntuu? Entä ikävä? Tutkarissa syksyn suurin projekti oli isänpäiväkortit: piirtämistä, maalaamista, liimaamista ja oman nimen kirjoittamisen harjoittelua. Omaa kuvaa/ihmisen piirtämistä harjoiteltiin syksyllä useampaan otteeseen ja pikkuhiljaa kaikilta lapsilta alkaa pää-jalkainen onnistua! Tutkarissa myös värityskuvat, piirtosabluunat, muovailuvaha, taikahiekka, sakset ja palapelit kiinnostivat Säkkärä-Väkkäröitä piirtämisen lisäksi.

Vilske ja sen ympäristö mahdollistaa monenlaiset projektit ja tutkimusretket. Yhteisissä pajoissa mm. käytiin metsäretkillä ja syöttämässä lintuja, etsittiin syksyn merkkejä, vesileikittiin spa-osastolla, kiipeiltiin pihan muurilla, temppuiltiin salissa, tutkittiin metsää suurennuslaseilla ja rakennettiin majoja. Matemaattisia taitoja harjoiteltiin opettelemalla lukuja (1-26) ja vertailemalla. Matemaattisia taitoja harjoiteltiin useimmiten aamupiireissä tai siirtymissä: "Montako lasta on paikalla?", "Kuinka mones olet jonossa?", "Kummassa ryhmässä on enemmän lapsia?". Metsämatikka-hetkillä harjoiteltiin lukuja, yksi-yhteen vastaavuutta sekä numeromerkin ja lukumäärän vastaavuutta.

Liikkuminen ja ulkoilu on iso osa vilskeläisten päiviä: ulkoillaan säällä kuin säällä, useimmiten sekä aamuisin että iltapäivisin. Omalla pihalla leikittiin paljon, mutta lisäksi pelailtiin pihapelejä, nostettiin kukkasipulit kasvilaatikoista ja harjoiteltiin pyöräilyä. Oman pihan lisäksi käytössämme oli upea Katariinanlaakson luonto. Viikottaisilla metsäretkillä tutustuimme moniin paikkoihin, välillä aika haastavassakin maastossa ja säässä. Säkkärä-Väkkärät retkeilivät sitkeästi viikosta toiseen vesisateessa. Lopuksi jo vitsailtiinkin: "Jaahas, taas sataa, on meidän retkipäivä!". Oman retkipäivän lisäksi oli viikottain mahdollisuus lähteä pajapäivinä leikkimään tai seikkailemaan metsään, rannalle tai kallioille. Liikkumiseen lapsia kannusti myös Kartanon salakäytävän Mestaritonttupolku, sali välineineen, portaat sekä Riehula. Sporttihaaste kokosi Kartanon väen yhteen maanantaiaamuisin ja Säkkärä-Väkkäröissä harjoiteltiin viikottaisia haasteliikkeitä ahkerasti. Osa oli aika haastavia ja raskaita, mutta jokainen teki omien taitojen ja voimien mukaan. On hyvä, jos välillä syke nousee, alkaa hengästyttää ja lihaksissa tuntuu! Sykettä nostatettiin myös viikottaisissa Liikkareissa erilaisten pelien, leikkien ja harjoitusten avulla. Syksyn suosikit olivat "Tykinkuula" ja "Autiosaari". Liikkumisen vastapainoksi harjoittelimme rauhoittumista ja pysähtymistä erilaisten hengitys- , keskittymis- ja mielikuvaharjoitusten avulla sekä päivittäisillä lepohetkillä. Yksi toimintamme tavoitteista oli omatoimisuustaitojen lisääminen. Esimerkiksi pukemis- ja riisumistilanteet (mitä, miten ja missä), siirtymätilanteet (ensin-sitten), vessakäynnit ja ruokailutilanteet sujuvat jo paljon alkusyksyä sujuvammin. 

Vilskeen toiminta perustuu yhteisöllisyyteen ja koko talon pedagogiikkaan. Kaikki lapset ja kaikki aikuiset tulevat toisilleen tutuiksi. Yhteiset aamupiirit, projektit ja pajapäivät mahdollistavat mm. ystävyys- ja kiintymyssuhteiden syntymisen yli ryhmärajojen. Kaikki Säkkärä-Väkkärät ovat Säkkäryyden ja Väkkäryyden lisäksi vilskeläisiä! Yhteiset siivoustalkoot niin sisällä kuin ulkonakin opettivat lapsia osallistumaan arjen askareisiin ja pitämään huolta ympäristöstä. Siivouspäivien lisäksi omien leikkien siivoamista, omien astioiden kantamista sekä omista tavaroista huolehtimista opeteltiin jokaisena päivänä.

Tunnelmallista joulukuuta toivottavat

- Säkkärä-Väkkäröiden tiimi