Elokuu on alkanut Vilinöiden ja Hulivilien ryhmässä tutussa porukassa. Kaikki lapset ovat viime vuodelta tuttuja ennestään, ja kesäloman jälkeen on ollut kiva nähdä tutut kasvot Vilskeen pihalla. Hulivilit ja Vilinät ovat tänä vuonna kiinteät pienryhmät, joissa toimitaan säännöllisesti aamupäivän aikana. Yhteenkuuluvuutta ja samastumista omaan ryhmään ovat auttaneet molemman ryhmän omat käsinukkemaskotit, joille lapset saivat keksiä nimet: Vilinöillä on kettu ”Pertti Vannes” ja Hulivileillä ”Leo Sateenkaari”.
Elokuussa olemme tehneet paljon metsäretkiä kartanoa ympäröivillä mailla. Vilskeen luontoretkimahdollisuudet ovatkin lähes ainutlaatuiset Turun alueella. On ilo huomata, miten tottuneita lapset ovat liikkumaan luonnossa, pitkin juurakkoista polkua tai kallionrinnettä, tai puun runkoa oksalta oksalle melkein kuin oravat. Vilske on opettanut pienestä pitäen, ja viisivuotiaat ovat nyt jo luonnossa liikkumisen konkareita.
Luonnossa olemisen kokemus on aisteille kokonaisvaltainen. Katariinanlaakson luonnonsuojelualueella lämpimänä elokuun päivänä kävellessämme näemme loppukesäisen luonnon rikkauden eri kasveineen ja eläimineen, tunnemme ohimenneen sadekuuron tuoksun melkein kuin olisimme taikaviidakossa, kuulemme erilaisia luonnonääniä puiden siimeksestä ja veden ääreltä. Ei ole kiire kulkea, vaan on aikaa olemiselle ja luonnon ihmettelylle.
Oleminen ja sen opettelu onkin tärkeää kiireisessä ja suorituskeskeisessä yhteiskunnassamme. Metsäretkillä on aina aikaa ohjatun toiminnan lisäksi myös lasten omalle vapaalle leikille. Metsä leikkiympäristönä inspiroi ainutlaatuisella tavalla. Ei ole valmiita leluja, jotka ohjaisivat kaavamaisesti tiettyyn valmiiseen leikkiin. Kukaan lapsista ei olekaan metsäretkillä kysellyt sisällä olevien muovilelujen perään. Erilaiset luonnonmateriaalit, kuten kivet, kävyt ja oksat, antavat leikissä tilaa luovuudelle. On vapaus määritellä itse leikin merkitys, sen ulottuvuudet. Lasten oma merkityksenanto onkin tässä oleellista. Vapaus luoda, tehdä oma leikkimaailma ja sen mieli.
Metsän vahvuus leikkiympäristönä on sen yksinkertaisuus ja mutkattomuus, olemisen alkuperäisyys. Yhteiskunta ympärillä on täynnään materiaalia ja aistiärsykkeitä, jotka helposti lisäävät lasten rauhattomuutta ja levottomuutta. Liian paljon tavaraa ympärillä ei lisää lasten onnellisuutta. Metsäretket opettavat kiireisen yhteiskunnan keskellä laadukasta olemista, yhteenkuuluvuutta omassa retkiryhmässä ja tunnetta luonnosta, joka kuuntelee ja on läsnä.
Inspiroivaa ja luonnon läheistä syksyä kaikille,
Jussi